Sonos Play:1 won’t authenticate to Netgear Orbi Password Incorrect

I’m really happy with the performance of my new mesh WiFi setup. It gives me awesome WiFi coverage of my entire property. See my posts here and here. What I’m not so hot on, though is the issue that keeps arising with my Sonos Play:1 getting into a state where it will not join the Orbi WiFi network.

You connect to the Sonos Play:1’s configuration WiFi, and supply the credentials for the Orbi WiFi, but you get a continual password incorrect error.

I was in this state when I first upgraded to my new Netgear Orbi mesh WiFi. Immediately I could not connect to the new WiFi. Then a few weeks later I tried again and I could connect and had a few weeks of useful operation. Can you think that I remember what part of the configuration reset I performed? Sadly no. It was not a factory reset because the Sonos has retained my favourites and playlists that I have saved there in the past.

I powered the Sonos off and on a few times as I moved it round the house, and it seems it has lost some part of the configuration that allowed it to connect to the WiFi. I also updated to Sonos S2 which might also have triggered my issue.

Sadly, as is often the case, searching the online forms is frustrating with lots of useless advice and repeat copies of the same fluff. No one who had this problem seems to be able to provide a workable solution.

Trying the cabled connection directly to the Orbi does not help, neither did a factory reset. It still won’t come online.

Very frustrating SONOS.

Sonos Play:1 won’t authenticate to Netgear Orbi Password Incorrect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s